top of page
Search
  • Writer's pictureIoanna Papadimitriou

Η "γυμνή" αλήθεια...

Και εκεί που νόμιζα ότι είχα ξεπεράσει τα άσχημα συναισθήματα που μου δημιούργησαν οι αποκαλυπτικές φωτογραφίσεις που έκανα εκεί στα 20, βλέπω βιντεάκι από reality show με σφιγμένα πρόσωπα παιδιών εκεί στα 20…να προσπαθούν να ποζάρουν με χάρη, χωρίς ρούχα, μπροστά σε όλο το Πανελλήνιο. Στη θέα αυτής της εικόνας αναβιώνουν μέσα μου όλα τα συναισθήματα που ένιωσα όταν δέχτηκα και εγώ να κάνω γυμνή φωτογράφιση, όχι τόσο επειδή το ήθελα αλλά επειδή οι “ειδικοί” του χώρου επέμεναν ότι θα βοηθήσει την καριέρα μου και είναι κάτι που το κάνουν όλες… Η πίεση, το άγχος, η ανασφάλεια, η ντροπή, τα νιώθω όλα ξανά σαν να μην πέρασε μια μέρα!


Αξιολογώντας τα πράγματα εκ των υστέρων, το μόνο θετικό ήταν οι χρηματικές αμοιβές που έλαβα. Στην πορεία, οι αρνητικές αντιδράσεις κάποιων πελατών με έκαναν σταδιακά να συνειδητοποιήσω ότι μάλλον οι “ειδικοί” δεν μου έδωσαν όλα τα δεδομένα και οι φωτογραφίσεις αυτές δεν θα μου διασφαλίσουν απαραίτητα μια πετυχημένη καριέρα και ίσως μου δημιουργούν και προβλήματα γενικότερα στην ζωή μου. Είναι ξεκάθαρο, η απόφαση μου βασίστηκε σε παραπλανητική πληροφόρηση!


Φεύγοντας από την Ελλάδα να δουλέψω στο εξωτερικό, αφού είχα ήδη κουραστεί και απογοητευτεί με όλη αυτή την κατάσταση, τα δεδομένα άρχισαν να ανατρέπονται. Τι έκπληξη; Κανένα από τα δεκάδες πρακτορεία που συνεργάστηκα σε καμία χώρα, δεν απαίτησε ποτέ να έχω γυμνές φωτογραφίες στο πορτφόλιο μου! Τελικά θα κάνω καριέρα χωρίς να κάνω γυμνό; Απίστευτο! Μέσα στην χαρά, αποφασίζω ότι οι γυμνές φωτογραφίσεις αποτελούν για εμένα παρελθόν και μια ηρεμία κυριεύει την ύπαρξη μου.


Όχι Ιωάννα, μη βιάζεσαι!


Ξαφνικά, λίγα χρόνια μετά, μαθαίνω ότι αποκαλυπτική φωτογραφία μου από το παρελθόν φιγουράρει στο οπισθόφυλλο γνωστού περιοδικού, εν αγνοία μου και χωρίς τη συναίνεση μου γιατί κάποιος αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει προς όφελος του. Ευτυχώς ο νόμος προστατεύει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά της προσωπικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη προσβολής της προσωπικότητας και διατάσσει το περιοδικό να αποσύρει όλα τα τεύχη από την κυκλοφορία και να παραλείψει ανάλογη προσβολή στο μέλλον.


Παρ’ όλα αυτά, στη σημερινή εποχή, την εποχή του Ίντερνετ, ότι έχεις κάνει και θα κάνεις μένει διαθέσιμο για πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού… Μπορεί ένα φωτογραφικό κλικ να διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα, οι συνέπειες του όμως είναι ικανές να σε καταδιώκουν μια ζωή.


Σίγουρα το να έχεις καλή σχέση με το σώμα σου είναι καλό γενικότερα στην ζωή σου και απαραίτητο αν θέλεις να γίνεις μοντέλο, καθώς αρκετές φορές θα χρειαστεί να αλλάξεις γρήγορα μπροστά σε άλλους την ώρα μιας επίδειξης, να φορέσεις ένα διάφανο ρούχο σε φωτογράφιση ή και να φωτογραφηθείς γυμνή αν το θέλεις. Απλά, μετά από 26 χρόνια καριέρας στο μόντελινγκ, μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά ότι δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση η γυμνή φωτογράφιση για να πραγματοποιήσεις το όνειρο σου να γίνεις μοντέλο και δεν πρέπει να σε φοβίζει να λες όχι σε ότι δε θέλεις να κάνεις γιατί κανένας δε θα έρθει να ζήσει τις συνέπειες των αποφάσεων σου για σένα!



Fashion shoot for designer Kempton&Co.
Shoot for Kempton&Co, New York.


621 views0 comments
bottom of page